Financiële planning en pensioen

Het beste pensioen voor ondernemer en personeel

Pensioenopbouw

Bekijk het pensioenoverzicht van een willekeurige ondernemer en je ziet meer ‘pensioengaten’ dan -opbouw. Dat heeft te maken met zijn keus om te gaan ondernemen, in plaats van een veilige baan aan te nemen waarbij dit soort zaken prima geregeld zijn. Zijn pensioen zit vaak in de onderneming of het pand.

Financieel plan

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers te weinig bezig zijn met hun eigen pensioen, of zich er te laat in verdiepen. Dat schept onduidelijkheid en onzekerheid.

Bij Adficount denken we met de ondernemer mee over de periode na zijn carrière. Op basis van de actuele, financiële situatie geven we antwoorden op vragen als:

  • Wanneer kan ik stoppen met een levensverwachting van 90 jaar?
  • Wat heb ik precies opgebouwd?
  • Is parttime werken met een parttime pensioen een optie voor mij?
  • Wat is het juiste moment voor een bedrijfsoverdracht of verkoop van de zaak?

Voor jongere ondernemers is dit minder relevant, hoewel het goed is om je accountant er op tijd naar te vragen. Maar na zijn 50ste moet een ondernemer hier serieus mee aan de slag. Dat is op tijd om samen met ons een degelijk plan op te zetten.

Pensioen voor het personeel

Een pensioenregeling voor het personeel is dat nog rendabel? Of zijn de medewerkers meer geholpen met een alternatieve regeling, zoals sparen of een bijdrage aan een persoonlijke regeling?

Ook over dit vraagstuk kunnen we adviseren. We berekenen de verschillende opties en bekijken wat het beste bij de onderneming past.

Scroll naar boven